Bachata Akadémia - A Bachatáról

A bachata zenei stílus és tánc, amely eredetileg Santo Domingo poros utcáin és vigalmi negyedeiben született, majd egyre növekvő népszerűségének köszönhetően a Dominikai Köztársaság nemzeti szimbólumává nőtte ki magát.

Bachata zene

A bachata zenei műfaj a 20. század elején kezdett kialakulni Dominikán, majd Latin-Amerika más részeire és Európa mediterrán országaira is átterjedt. A hagyományos karibi ritmusokra épülő gitár alapú zene létrejöttében mind a kubai bolero és son, mind az ősi afro-zene hatása együtt érzékelhető.
A bachata története egyben a Dominikai Köztársaság története is. Rafael Trujillo 30 éven át tartó diktatúrája és cenzúrája bilincsben tartotta az ország népét és ezáltal zenéjét is. 1961-es Bukása után alakult ki ez a műfaj, melynek témája a romantikus érzések, a szomorúság és mindenen felül a szerelem.
Ekkor jelent meg az első bachata kislemez José Manuel Calderón "Borracho de amor" című slágerével. Története során a karibi-térség eleinte nem méltatta a bachata zenét, mert túlságosan egyszerű és nyers, zeneileg rusztikus stílusnak tartotta. Bár a 70-es években keveset játszották a rádiók, és a rangosabb társadalmi eseményekről ki is tiltották a bachata-t, népszerűsége egyre szélesebb körben terjedt, majd a 80-as évektől tagadhatatlanul a mindennapi latin kultúra részévé vált. Luis Vargas és Anthony Santos, a 90-es évek két új csillaga már modern stílusokkal ötvözte a hagyományos elemeket, majd Juan Luis Guerra ezen a vonalon elindulva odáig jutott, hogy 1992-ben Grammy-díjat is nyert "Bachata Rosa" című dalával.
Mindezek után a világraszóló áttörést az Aventura zenekar "Obsession" című slágere hozta meg. Zenéjük már jelentősen eltér a korábbi bachata modelltől, az R&B keveredése a modern hip-hop és egyéb New York-i stílusokkal, példátlan sikerre vitte a bachata zenét, melynek népszerűsége máig is tart. Napjainkban a sok fiatal, népszerű előadó folyamatosan újítja a bachata műfaját, ilyenek például; a Grupo Rush, a Loisaidas vagy éppen Prince Royce.

Bachata tánc oktatás, tanfolyam, mit is tanulunk?

Bachata-t világon széles körben rengetegen táncolnak, de közel sem azonosan. Az alaplépés három oldal irányú lépésből és a 4-edik ütemre pontozásból és csípőbillentésből áll. Csakúgy, mint a legtöbb latin táncban, a négynegyedes zene ütemének megfelelően. A tánc legfontosabb eleme a csípő billegése, ez adja a tánc "lelkét". A test mozgása általában is kontrollált, de a csípőmozgás a leghangsúlyosabb. A párok között zárt vagy nyitott tartás egyaránt lehet, attól függően, hogy a zeneiség és a partnerek hogyan kívánják. A többféle stílusnak megfelelően változatos lépés és mozgástechnikák követik egymást, de a legfontosabb a nő és férfi közötti összhang, egymás mozdulatainak átvétele és a két test harmonikus együtt mozgása. Ellentétben a salsa-val, a bachata nem igényel bonyolult forgásokat és kéztechnikákat, bár a zeneiséget helyesen értelmezve szép díszítései lehetnek a táncnak.
A zene fejlődésével a tánc is folyamatosan változik. Ennek megfelelően mára több féle stílust is megkülönböztetünk a bachata-n belül.
A hagyományos stílusra (traditional style) leginkább jellemző a fent említett oldal irányú vagy helyben lépés pontozással. Itt a párok között szoros testkontaktus van, ennek köszönhetően talán ez a legromantikusabb formája a bachata-nak.
A dominikai stílus (dominican style), bármily meglepő, nem sokban hasonlít az általában dominikai bachata-nak nevezett tánchoz. A pár többnyire nyitott tartásban van és a hangsúly a legkülönbözőbb féle lábtechnikákra helyeződik. 
Apró lépések és pontozások folyamatos váltakozása adja a tánc lüktetését, melyet szépen kiegészít a nő csípőmozgása.
A modern stílus (modern style) már Európában alakult ki, többféle karibi stílus ötvözéséből. Salsa-ból ismert bonyolultabb forgásokkal és gyakori irányváltásokkal lehet színesíteni a táncot, amely ennek köszönhetően lendületesebb és látványosabb lesz.
A városi stílus (urban style) már szinte teljes szabadságot enged, R&B, hip-hop és reggaeton elemekkel, hullámzó mozdulatokkal, improvizációkkal lesz valóban mai és fiatalos ez a stílus.

TOP